Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Патријарху Иринеју уручена књига „Србија у Великом рату 1914-1918

             

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је данас у Патријаршијиј српској у Београду ауторе и издаваче књиге „Србија у Великом рату 1914-1918“ која је недавно изашла из штампе поводом 100. годишњице од почетка Првог светског рата.

Аутори књиге су др Мира Радојевић, доцент на одсеку за историју Филозофског факултета, и академик Љубодраг Димић, професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Издавачи су Београдски форум за свет равноправних и Српска књижевна задруга, а издавање књиге је помогао Фонд дијаспора за матицу. Пријему су присуствовали и г. Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, и г. Драган Лакићевић, уредник Српске књижевне задруге.

Патријарх Иринеј је одао признање ауторима, издавачима и српском расејању чије је разумевање и солидарност омогућило припрему и издавање овог вредног научно популарног дела. На тај начин, истакао је Патријарх, дат је значајан допринос очувању истине о правим узроцима Првог светског рата, одата је пошта огромним жртвама Србије за њену и слободу читаве Европе. Само народи који поштују себе, који не заборављају своје жртве и патње за мир и слободу, могу рачунати да их други признају и поштују, да уважавају интересе Србије и српског народа - истакао је патријарх Иринеј. Ова књига је глас српског народа да не прихвата извртање и прекрајање историје што се обилато чини у издаваштву ван Србије. Она мирно и достојанствено афирмише историјске чињенице и истину која се не може довести у питање. Патријарх Иринеј је истакао да је српски народ увек делима био део европске цивилизације и најбољих историјских достигнућа због чега увек може бити достојанствен и поносан. Истина увек остаје истина без обзира што је понекад изложена нападима.

Гости су упознали патријарха Иринеја да је у току превођење ове књиге на руски, енглески и немачки језик и да су историчари из Кине показали интересовање да се књига преведе и на кинески језик

 Београдски форум за свет равноправних Београд, 19. фебруар 2014.
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com