Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Промоција књиге „1244 – кључ мира у Европи“
Промоција књиге „1244 – кључ мира у Европи“ У Српској књижевној задрузи промовисана је књига „1244 – кључ мира у Европи“, аутора Живадина Јовановића, дипломате и министра инстраних послова Југославије (1998 - 2000). У присуству представника српских медија о књизи су говорили: Драгна Лакићевић главни уредник Српске књижевне задруге, проф. др Мило Ломпар, Драгомир Вучићевић амбасадор у пензији и аутор.

Професор Ломпар је указао на континуитет ставова аутора у заступању државотворног и националног интереса Србије и српског народа, који се препознаје у његовом вешедеценијском дипломатском раду и јавним иступањима. Ломпар је као посебну вредност књиге истакао је њен документарни карактер. По њему, истицање значаја Резолуције СБ УН 1244, почев од наслова, до закључног текста књиге треба схватити као израз дугорочног, државотворног али и актуелног погледа на питање Косова и Метохије.

Амбасадор Вучићевић је као основне тезе аутора издвојио: потребу да се Србија више окрене себи а мање очекивањима од других, да гради уравнотежене однесе са свим међународним чиниоцима, а посебно са пријатељима који нису учествовали у агресији НАТО нити су признали једнострану независност Косова и Метохије. Oн је издвојио тезе да је Европска унија потребна Србији само онолико колико је Србија потреба Унији, као и да је праведно и одрживо решење за Косово и Метохију могуће једино на основу принципа међународног права и Резолуције СБ УН 1244.

Аутор је образложио полазни став да су стабилност, развој и мир у Европи у великој мери зависни од тога да ли ће се у решавању питања Косова и Метохије испоштовати основни принципи Повеље УН, Завршног документа ОЕБС-а и Резолуција СБ УН 1244. Подсетио је да се до Резолуције 1244 дошло тешким двомесечним преговорима током агресије НАТО, уз посредовање Русије. По њему ни данас нема изгледа за праведно и одрживо решење, без директног укључивања у преговоре Русије. Резолуција СБ УН 1244 је израз компромиса свих кључних чинилаца европских и светских односа. Ако је то важило 1999. године, онда је данас то императив. Покушај решавања у ужем оквиру ЕУ израз је тежњи да се искључе Русија и Кина и да се наметне као геополитички интерес Запада, односно ЕУ и НАТО. Таква настојања воде гомилању конфликтног потенцијала и даљој дестабилизацији односа у Европи, а не одрживом решењу. Јовановић је подсетио да се ових дана навршава 80 година од Минхенског споразума о Судетима, којим је „спашаван“ мир у Европи, а до чега је тај правно обавезујући споразума довео добро је познато и никакви нови експерименти по сличним обрасцима данас нису потребни.

Књига је збирка чланака интервјуа и говора објављених у домаћим и страним медијима у периоду од 1997. до септембра 2018. године (890 стр.) Књига је подељена у 5 поглавља – Време тероризма, Време агресије, Време илузија, Време отрежњења и Прилози. Рецезенти су академик Владо Стругар, проф Мило Ломпар и амбасадор Чедомир Штрбац. Уредници су: амбасадор Драгомир Вучићевић и књижевник Драган Лакићевић. Издавач: Београдски форум за свет равноправних и Српска књижевна задруга.
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com