Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
Академик Чарота Ивану посети  Фонду дијаспоре за матицу
Чарота Иван је шеф катедре за српски језик државнмог факултета у Минску, Белорусија

Чарота Иван, члан Српске академије наука и уметности, професор и шеф катедре за српски језик државног Филолошког факултета у Минску, Белорусија, посетио је Фонд дијаспора за матицу, 13. јуна 2012. године, у пратњи Мирјане Булатовић, секретара Удружења Књижевника Србије и Виктора Лазића, аутора више путописних књига
Покажи
ДОНАЦИЈА ОД ДЕСЕТ МИЛИОНА ДИНАРА, 11.8.2011.
ФОНД ДИЈАСПОРЕ ЗА БОЛНИЦУ У АРАНЂЕЛОВЦУ 
Делегација Фонда дијаспора за матицу посетила је градилиште болнице у Аранђеловцу чију реконструкцију Фонд финансира донацијом од 100.000,00 (стохиљада) Евра, односно, 10. милиона динара.
Покажи
 
ХУМАНИТАРАЦ ИЗ ЛЕВЧА: ДЕСИМИР СТЕВАНОВИЋ, 2.2.2011.
Predstavljamo vam… 
Предтављамо вам Десимира Стевановић , хуманитарца из  Левча.
Покажи
 
СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ СТУДЕНТИМА СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ, 27.1.2011.
Средства за награде укупне вредности од три хиљаде евра обезбедио је Фонд дијаспора за матицу 
У Вуковој задужбини у Београду одржана је свечаност на којој су, поводом школске славе Светог Саве, студентима са Косова и Метохије који живе у центрима за колективни смештај у околини Београда уручене новчане награде и књиге.
Покажи
 
ФОНД ДИЈАСПОРЕ ДОСАД УПЛАТИО ОКО 150.000,00 ЕВРА, 10.12.2010.
НОВА ПОМОЋ ДИЈАСПОРЕ КРАЉЕВУ 
             Делегација Фонда дијаспора за матицу, коју је предводила госпођа Љиљана Пантић Скарамела,   председник Надзорног одбора Фонда, посетила је 8. децембра 2010. Краљево. У делегацији су били чланови Управе Фонда Михајло Милићевић, члан Скупштине дијаспоре, из Торонта, Канада, Станислав Гашпаровски, из Лондона, Гојко Слијепчевић, из Шведске и Драгомир Вучићевић, секретар Фонда, из Београда.  Делегација је, том приликом,  уручила градоначелнику Краљева  господину Љубиши Симовићу  чек на пет милион динара нове новчане помоћи.
Покажи
 
ФОНД ДИЈАСПРЕ ЗА МАТИЦУ УПЛАТИО ДОДАТНИ ИЗНОС ПОМОЋИ, 12.11.2010.
ДОДАТНИХ 10.000.000 ДИНАРА КРАЉЕВУ 
   Управни одбор Фонда дијаспора за матицу донео је одлуку о новој помоћи граду Краљеву у износу од 8 милиона динара. Овај износ данас је уплаћен на рачун града Краљева. .
Покажи
 
ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ УПЛАТИО ДВА МИЛИОНА ДИНАРА, 9.11.2010.
ПОМОЋ ДИЈАСПОРЕ КРАЉЕВУ 
Управни одбор Фонда дијаспора за матицу одлучио је да помогне грађанима Краљева са два милиона динара за санирање последица земљотреса. Помоћ је данас  уплаћена на посебан рачун који је за ту сврху отворило Министарство финансија Владе Републике Србије. Управни одбор Фонда је наменио један милион динара  за поправку болнице у Краљеву, а други  милион  за набавку грађевинског материјала  ради поправке најоштећенијих  домова.
Покажи
 
Донације Фонда дијаспоре за матицу, саопштење за јавност, 8.11.2010.
Помоћ болници у Пожаревцу 
Фонд дијаспора за матицу је помогао допреманје болничке опреме из Штутгарта , Немачка, до болнице у Пожаревцу којој је опрема намењена. Помоћ се састоји из од више десетина модерних болесничких кревета, друге опреме и различитог болничког материјала …
Покажи
 
Донације Фонда дијаспоре за матицу, саопштење за јавност, 30.7.2010.
ФОНД ОБНАВЉА ДОМ ЦВЕТКА РИСТИЋА ИЗ СКЕЛАНА 
Фонд дијаспора за матицу издвојио је 5.000 евра за најнужније радове и опрему куће Цветка ристића из Скелана коме су припадници Насера Орића 1993. убили оца, мајку, брата и сестру…
Покажи
 
Донације Фонда дијаспоре за матицу, саопштење за јавност, 30.7.2010.
НОВА КУЋА ЗА ИВАНИШЕ 
Фонд дијаспора за матицу, на својој седници марта 2010. донео је одлуку да помогне породици Мирка Иваниша, која је попут многих других српских породица из Хрватске, доживела је 1995. тешку судбину прогона из Книнске Крајине током војног напада хрватских снага познатог као „Олуја“.
Покажи
 
Донације Фонда дијаспоре за матицу, саопштење за јавност, 30.7.2010.
ФОНД ДИЈАСПОРЕ ПОМАЖЕ РЕКОНСТРУКЦИЈУ БОЛНИЦЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ 
Фонд дијаспора за матицу финансираће изградњу новог пријемно-дијагностичког центра Болнице у Аранђеловцу са 100.000,00 евра, односно, око 11 милиона динара. Ова донација српске дијаспоре биће довољна да покрије вредност грађевинских радова за више специјалистичких амбуланти укупне површине 440 м2, које ће се ослањати на постојећу зграду Болнице.
Покажи
 
Донације Фонда дијаспоре за матицу, саопштење за јавност, 30.7.2010.
ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ УПЛАТОИО 7 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ОБДАНИШТЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 
Протоколом о сарадњи и уговором између Фонда дијаспора за матицу и Министарства за Косово и Метохију предвиђено је заједничко финансирање изградње дечјег обданишта „Ђурђевак“ у месту Брњица, код Грачанице, на Косову и Метохији, у пропорцији 50:50 одсто
Покажи
 
Саопштење за јавност 10.04.2010. године 
АПЕЛ ВЛАДИ ДА ПОДРЖИ ХУМАНИТАРНЕ АКТИВНОСТИ ДИЈАСПОРЕ   

Министар за дијаспору Мр. Срђан Срећковић примио је 29. марта 2010.  делегацију Фонда дијаспора за матицу која га је упознала са радом ове институције и одлукама и закључцима усвојеним на 12. заједничкој седници оргна управљања одржаној 27. марта 2010. Изражена је спремност да се започета сарадња настави и унапређује у заједничком интересу.
Покажи
Саопштење за јавност 27.03.2010. године 
 ДЕЛЕГАЦИЈА ФОНДА ДИЈАСПОРЕ ЗА МАТИЦУ ОДАЛА ПОЧАСТ БОРКИ ВУЧИЋ

 Делегација Фонда дијаспоре за матицу  је 27.03.2010 године одала почаст Борки Вучић  
Покажи

Саопштење за јавност 27.03.2010. године 
 12. СЕДНИЦА САВЕТА, УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА ФОНДА ДИЈАСПОРЕ ЗА МАТИЦУ

У Београду је 27. марта 2010. године одржана 12. заједничка седница органа управљања Фонда дијаспора за матицу – Савета, Управног и Надзорног одбора.
У раду седнице учествовали су чланови статутарних органа из Немачке, Швајцарске, Канаде, Шведске, Велике Британије, Аустралије, Аустрије, Француске и Србије.
Донето више одлука о пружању помоћи. Како повећати прилив средстава. Обновљени захтеви за накнаду штете од вишегодишње блокаде рада Фонда. Затражена обнова рада Фонда за таленте из математике и техничких наука „Сања Миленковић“. У раду седнице учествовао Миодраг Јакшић, државни секретар Министарства за дијаспору
Покажи
 

Саопштење за јавност 30.01.2010. године 
УДОМЉЕНА ПОРОДИЦА СА КОСОВА  

Шест чланова породице Васић Миодрага које су албански сепаратисти и терористи протерали 1999. године из родног села Доморовце, општина Косовска Каменица, коначно су добили свој дом и окућницу у Рековцу.
Покажи

Саопштење за јавност 12.01.2010. године 
САОПШТЕЊЕ О СУФИНАНСИРАЊУ ОБДАНИШТА ЂУРЂЕВАК У МЕСТУ БРЊИЦА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.

Министарство за Косово и Метохију и Фонд дијаспоре за матицу потписали су уговор о суфинансирању изградње дечјег обданишта у месту Брњица на Косову и Метохији. Предрачунска вредност пројекта износи 13.900.000 динара, од чега половину наведеног износа обезбеђује Министарство за Косово и Метохију, а половину Фонд дијаспоре за матицу. У име министарства уговор је потписао Звонимир Стевић, државни секретар, а у име Фонда дијаспоре за матицу др инж. Милоје Ж. Милићевић, председник Управног одбора Фонда, из Берлина.
Покажи
Саопштење за јавност 28.06.2009. године 
 11. СЕДНИЦА САВЕТА, УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА ФОНДА ДИЈАСПОРЕ ЗА МАТИЦУ

У Београду је 27. јуна 2009. године одржана 11. заједничка седница Савета, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матрицу.  Седницом је председавао председник Управног одбора и Копредседник Савета Сабора матице и расејања Др Инж. Милоје Милићевић, из Берлина, а у раду су, поред чланова из матице, учествовали чланови Управе из Швајцарске (Љиљана Скарамела Пантић), Немачке (Предраг Ракочевић), Аустрије (Вера Видовић), Шведске (Гојко Слијепчевић), Канаде (Михајло Мајк Милићевић), Велике Британије (Станислав Гаспаровски), Аустралије (Мирослав Млинар), Јужно-афричке Републике (Душан Васиљевић). Седници је такође  присуствовало више гостију из из расејања и матице, као и представници медија.  
Покажи
 

Саопштење за јавност 29.10.2008. године 
 ДЕЛЕГАЦИЈА ФОНДА ДИЈАСПОРЕ ЗА МАТИЦУ КОД ПРЕМИЈЕРА МИРКА ЦВЕТКОВИЋА

Председник Владе Србије Мирко Цветковић примио је 28.10.2008.г.  делегацију Савета сабора матице и дијаспоре и Фонда дијаспоре за матицу коју је предводио Др инж. Милоје Милићевић, копредседник Савета Сабора матице и дијаспоре и Председник Управног одбора Фонда дијаспоре за матицу, из Берлина. У делегацији је била и Љиљана Пантић Скарамела, председник Надзорног одбора Фонда, из Швајцарске, Борка Вучић, Предраг Ракочевић (Штутгарт) и Живадин Јовановић.
Покажи

Закључци са 10. седницe органа управљања Фонда дијаспоре за матицу
ПОСЛЕ ОСАМ ГОДИНА БЛОКАДЕ ФОНД ПОНОВО АКТИВАН. ПОЗДРАВЉЕНА  ОДЛУКА ВЛАДЕ О ВРАЋАЊУ ГЛАВНИЦЕ.

Десета заједничка седница Савета Сабора матице и дијаспоре, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матицу одржана 25. октобра 2008. године у здању Министарства за дијаспору у Београду прва је седница органа управљања Фонда која се одржава након што је Влада Републике Србије 29. септембра 2008. године вратила Фонду динарску противвредност главнице девизних средстава од око три милиона евра која су била блокирана од 2000. године.

Закључци 10. заједничке седнице Савета Сабора матице и дијаспоре, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матицу одржане 25. 10.2008. у Београду....
Покажи
 

Саопштењје са 10. седницe органа управљања Фонда дијаспоре за матицу
ФОНД ДИЈАСПОРЕ ТРАЈНА ИНСТИТУЦИЈА СРПСКОГ НАРОДА 

У суботу, 25. октобра 2008. у здању Министарства за дијаспору у Београду одржана је 10. седница органа управљања Фонда дијаспоре за матицу којој је присуствовало око 50 чланова Савета Сабора, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матицу и позваних гостију.  
Покажи
 
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com