Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

СРБИЈА ПАМТИ САВЕЗНИЧКУ БИЗЕРТУ

               Фонд дијаспора за матицу је доделио новчану помоћ Удружењу ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца, за финансирање изложбе и израде меморијалних плоча, у оквиру акције „Србија памти савезничку Бизерту“.

             Изложба ће бити организована у Бизерти (Тунис) и меморуијалне плоче (укупно три), постављене, такође, у Бизерти,  у оквиру предстојеће посете (почетак марта), господина Томислава Николића, председника Републијке  Србије, Тунису. Плоче ће бити постављене на три места, и то: на месту искрцавања првог транспорта српске војске у Бизерти, на месту некадашње болнице ,,Сион“, где  су се лечили српски војници (,,Српски дом“) и на месту некадашње војне касарне, где су се обучавали српски војници, који су потом упућени  на пробој Солунског фронта.   

             Ова акција је организована у оквиру обележавањ 100. годишњице почетка Првог светског рата и  чувања успомена на  старе српске ратнике. Нацрт меморијалних плоча је урађен у сарадњи Удружења са Министарством спољних послова и Републичким заводом за заштиту споменика културе.

              Уговор о донацији су 20. фебруара о. г.  потписали: Живадин Јовановић, извршни директор Фонда дијаспора за матицу и др Видоје Голубовић, председник Удружењу ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца.

 Београд, 20. 02. 2014.

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com