Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

АКАДЕМИК ЧАРОТА У ПОСЕТИ ФОНДУ ДИЈАСПОРЕ ЗА МАТИЦУ

 Чарота Иван, члан Српске академије наука и уметности, професор и шеф катедре за српски језик државног Филолошког факултета у Минску, Белорусија, посетио је Фонд дијаспора за матицу, 13. јуна 2012. године, у пратњи Мирјане Булатовић, секретара Удружења Књижевника Србије и Виктора Лазића, аутора више путописних књига.

 Вођен је разговор о културној сарадњи између Србије и Белорусије, као и о потреби за ширењем и продубљивњем укупних пријатељских односа између две земље. Живадин Јовановић је, у име Фонда дијаспора за матицу, одао дубоко признање академику Чароти за изузетан допринос ширењу српског језика, књижевности и културе.

Академик Чарота је аутор 80 научних радова из области српског језика, књижевности и културе и представља једног од најпознатијих србиста у свету. Председник је Друштва српско- белоруског пријатељства у Минску. Превео је већи број књига са српског на белоруски и обратно. У Београду борави поводом представљања антологије белоруске поезије на српском језику, у Народој библиотеци Србије. Гост је Удружења књижевника Србије.

Поступајући по писаној молби Удружења књижевника Србије, Комисија за молбе Фонда дијаспора за матицу је закључила да академику Чароти треба уручити симболичну новчану помоћ у износу од 1.000 (хиљаду) евра. Прихваћено је образложење УКС да академик Чарота живи у врло тешким условима, а да је, с друге стране, много допринео за ширење српског језика и културе. Професору Чароти је уручена и књига о агресији „НАТО Сумрак запада“.

Током пријема академику Чароти уручено је 1.000 (хиљаду) евра у готовом, новац који је Др Милоје Милићевић, председник Управног одбора Фонда, дао у депозит Фонда, као прилог Срба из Немачке. Са одлуком да се депоновани новац у напред наведеном износу, који представља прилог Срба из Немачке, уручи академику Чароти, на основу раније донете одлуке Комисије,  сагласио се  Др Милоје Милићевић 9. јуна 2012. године. Професор Чарота се захвалио Фонду и господину Милоју Милићевићу.

;
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Bulevar kralja Аleksandra 70,  Srbija, ; Tel. +381 11 3816 628; Fax +381 11 3816 713; mail: fonddijaspora@gmail.com