Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Отварање дечијег вртића "Ђурђевак" у Брнјици крај Обилића, Косово и Метохија
Шест чланова породице Васић Миодрага које су албански сепаратисти и терористи протерали 1999. године из родног села Доморовце, општина Косовска Каменица, коначно су добили свој дом и окућницу у Рековцу. У скромној сеоској кући у којој су до недавно живели захваљујући доброј вољи власника Весић Радосава, пензионера из Параћина, Васићи су сада свој на своме. На њихову молбу и уз писмену препоруку Председника Општине, Фонд дијаспоре за матицу је обезбедио 6.000,00 (шест хиљада) евра, у динарској противвредности, колико је власнику исплаћено за кућу, пратеће помоћне објекте и 57 ари окућнице. То је сада власништво Васић Миодрага који ту живи са супргом Весном (1967) и децом – Слађаном (1988), Милицом (1990), Мајом (1993), Стефаном (1998). Једино уговорено ограничење које имају јесте да у наредних 20 година ову непокретност не могу ничим оптерећивати, давати у закуп нити отуђити.

Општина Рековац која је једна од најнеразвијенијих у у Србији, помогла је тиме што се одрекла пореза и такси и што је преузела обавезу да Васићима помогне да уведу воду у кућу.

Нико из породице Васић нема запослење. Отац Миодраг, још увек у доброј снази, каже: „Тешко је, али борим се. Деца су
нам добра и заслужују сваки напор родитеља. Прихватам сваки посао за који се укаже прилика – од мотике до мајсторлука. Данас ни са просечним платама није лако издржавати шесточлану породицу, камо ли од надница. Али, сада бар знам да имам своју кућу и своју њиву па ми је много лакше“.

У Оштини нам рекоше да Васићеву ситуацију покушавају да реше већ пуних 10 година, да је Миодраг цењен као човек и као радник, да су троје, од четворо деце која још увек похађају школу, добри ђаци.
Фонд дијаспоре за матицу, зависно од могућности и прилива средстава, улаже у објекте трајне вредности којима се решавају тешки хуманитарни проблеми.

30. јануар 2010.Прошле седмице предато је на употребу ново-изграђено Дечје обданиште у Брњици код Грачанице, на Косову и Метохији, у чију изградњу је инвестирно 140.000 евра. Инвеститори су Фонд дијаспора за матицу и Министарство за Косово и Метохију, по пола. Отварању вртића "Ђурђевак" највише су се обрадовали малишани који ће га користити, ништа мање њихови родитељи и особље које је изградњом обданишта добило нова радна места. Поред великог броја мештана отварању је присуство Градоначелник Приштине господина НебојшА Николић, његов заменик Душан Ивић као и чланови локалне самоуправе. Нов, врло модерно опремљени објекат отворили су 14.12.2011, у име Фонда дијаспора за матицу Станислав Гашпаровски, из Велике Британије, директорка Дечје установе „Ђурђевак“ Верица Арсић и представник Министарства Косово, архитекта Ненад Трајковић. Обданиште има површину 170 квадратних метара, подељено је у три дела у којима ће свакодневно боравити око 90-оро малишана који су пре изградње овог обданишта били смештени у више приватних кућа на различитим локацијама. Обданиште је саграђено на делу дворишта локалне школе тако да ће и малишани из обданишта моћи да користе школски спортски терен за рекреацију. Малишани Брњице и њихови родитељи тешко да су могли добити лепши поклон за Нову годину и Божић. Погледајте и видео запис са свечаности 14. 12. 2011. у Брњици, Косово и Метохија
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com