Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

ДЕСИМИР СТЕВАНОВИЋ: 80 ГОДИНА ЖИВОТА И 40 ГОДИНА ХУМАНИТАРНОГ РАДА

У спортском центру Швајцарског града Белинцони, центру кантона Тићино, одржана је свечаност на којој су преко 500 срба, швајцараца, муслимана, хрвата и албанаца обележили 80. рођендан Десимира Стевановића. Међу присутнима су били представници града, кантона Тићино, представници Удружења ”Свети Сава”, спортског клуба “Дрина”. Поред осталих, био је и председник општине Обреновац, Мирослав Чучковић.

Зашто такав јавни догађај?

Одговор је једноставан: Десимир Стевановић је обележио 80 година живота и 40 година хуманитарног и друштвеног рада. Десет година је био председник Удружења ”Свети Сава” које окупља готово све србе у кантону Тићино, али и многе друге са простора бивше Југославије, као и Швајцарске, који познају Десимира, његову енергију и резултате његовог ангажовања за друге.

Рођен је у питомом Левчу, у селу Кавадар 1934. године. Тамо је завршио основну, а у Београду средњу и Вишу медицинску школу. Као асистент анастезије, првих 19 година радног века радио је на Онколошком институту, у Београду, а онда, далеке 1972. године, попут многих других, упутио се у Швајцарску. Тамо ће “привремено” радити пуних 30 година, све до пензије 2002. године. А отад, до данашњих дана проводи више времена у аутобусима, ређе у аутомобилима, на релацији Тићино – Рековац, пратећи транспорт хуманитарне помоћи коју је сам, или уз помоћ других сународника у Швајцарској, обезбедио за установе и људе у матици Србији.

Током југословенске кризе, година санкција, током и после НАТО агресије на нашу земљу, Десимир се сав предао сакупљању помоћи за угрожене, не само у Србији и Црној Гори, већ и у свим бившим југословенским републикама. Отпремао је шлепере хране, лекова, опреме за болнице и Домове здравља, одеће и свега другог што је недостајало његовим сународницима на простору бивше Југославије. Трансферисао је на десетине хиљада швајцарских франака у готовом новцу, како Црвеном крсту и Фонду дијаспора за матицу, тако многим општинама, Домовима здравља, болницама, лећилиштима, избегличким центрима, школама, обдаништима.

Могао је, Десимир, јер су му људи веровали на реч. Могао је, јер никада никога није изневерио. И данас му једнако верују и једнако поштују његов рад и заслуге. То објашњава зашто је његов 80. рођендан био јавни догађај у кантону Тићино, зашто је том приликом било толико људи и толико јавних признања. Не само од срба, него и од других националности и других вероисповести. За њега, али и јавност, посебно су значајни присуство, похвале и признања швајцараца.

На прву вест о поплавама у Србији, маја 2014. године, Десимир је интезивинирао своје контакте на све стране. Његов апел за помоћ угроженим грађанима Србије и Републике Српске, прихватили су многи и одазвали се донацијама. Тада је учествовао, и са својим доласцима у Србију, да би сакупљену помоћ уручио онима којима је најпотребнија.

 Прву помоћ од више 1.000 швајцарских франака у готовом, донео је и поделио општинама Обреновац, Параћин, Јагодина и Свилајнац. Сећа се сусрета са председником општине Обреновац, Мирославом Чучковићем, коме је рекао да је тренутно донео 1.000 швајцарских франака као помоћ.

Председник му је захвалио и извео га у ходник, где је чекало стотину и више грађана. “Ево,рекао му је председник Чучковић,изаберите из овог реда и уручите им своју помоћ”. Тако је и поступио.

Потрешен оним што је својим очима видео у поплављеним општинама, дошао је у седиште Фонда дијаспора за матицу, изнео своје утиске и рекао: ”Потребно је много средстава и дуги низ година, да се отклоне последице поплава. Ми ћемо у Швајцарској бити још упорнији у сакупљању помоћи. Каналисаћемо то преко Фонда. Али молим да Фонд што пре упути значајнију помоћ поплављенима да не бисмо губили време”.

Фонд је, разуме се, и пре Десимировог апела, упутио поплављенима помоћ од преко 150.000 евра. Ипак, Десимиров предлог је био повод за ново окупљање управе Фонда, нове одлуке и додатну помоћ. Обреновцу је накнадно додељено 110.000 евра за поправку 22 најоштећеније куће. Свако домаћинство је добило по 5.000 евра помоћи. Уговори о донацијама су потписани са сваким домаћинством понаособ.

И тако, Десимир Стевановић, својим личним примером и пожртвовањем обавезује свакога другога. Десимир на то има право, јер је испред других у спремности да помогне.

У свакодневној трци са временом, са обавезама сваке врсте које сви имамо, несвесно пропустимо да забележимо примере доброчинства. А потребно је да то чинимо, јер тако уздижемо оно што је добро, оно што нас зближава, оно што јача наду и веру.

Ево Десимира уочи празника поново у Београду из Тићина. У седишту Фонда дијаспора за матицу предаје 1.000 швајцарских франака које је сакупио са пријатељима у Швајцарској. Толико да подсети да држи до речи и да друге подсети колико је узвишено давати и помагати.

 

Београд, 6. јануар 2015.

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com