Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

ХУМАНИТАРНА АКТИВНОСТ УДРУЖЕЊА „ФОНД ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ“
Дијаспора наставља да помаже најугроженије у матици На редовној годишњој Скупштини Фонда дијаспора за матицу, одржаној 08. 09. 2018. гопдине у Београду, која је окупила представнике наше дијаспоре из Европе, Северне Америке и Аустралије, као и представнике из матице, одлучено је да Фонд настави своју хуманитарну активност у пружању помоћи онима којима је та помоћ најпотребнија. Та активност се одвија у складу са утврђеним принципима и у складу са позитивним искуствима хуманитарне мисије Фонда у току претходних деветнаест година његовог рада. Имајући све то у виду, након одржане Скупштине Фонда додељена је хуманитарна помоћ следећим корисницима;
1. Настављена је помоћ Народним кухињама на Косову и Метохијуи, у износу од 100.000 динара месечно. Помоћ је намењена за куповину основних животних намирница за потребе бројних корисника Народних кухиња. Реализацију те помоћи, која траје више од три године, Фонд успешно остварује у сарадњи са добротворном хуманитарном организацијом “Мајка девет Југовића”, која делује под окриљем Епархије рашко-призренске и која брине за више од 2.100 социјално угрожених лица на косову и Метохији.
2. Малолетној деци без родитеља Недељку Јовановићу (12 година) и његовој сестри Драгани (16 година), из Осечине, који живе сами, јер су остали без родитеља, додељена је једнократна новчана помоћ у износу од 500.000 динара. Деца иду редовно у школу и одлични су ђаци, живе у изнајмљеном стану, а о њима се, као овлашћени старатер, брине полусестра, али је та помоћ ограничена, јер она има и своју породицу. Кућа коју су њихови родитељи почели да граде, скоро је завршена, али је потребно довршити и опремити купатило, средити подове, уградити собна врата, изолацију и фасаду куће, као и изградити септичку јаму. У контактима са службеним лицима из Општине Осечина, утврђено је да се ради о деци којима је помоћ неопходна у извођењу завршних радова на породичној кући, које родитељи нису успели да ураде пре смрти. У договору са тим особама, ангажована је локална грађевинска фирма којој је, ,на основу закљученог уговора са старатељом примаоца донације и власником грађевинске фирме, уплаћена напред наведена донација за извршење прецизно утврђених радова на породичној кући, са фиксираним роком извршења тих радова..
3. Удружењу оболелих од мултипл склерозе, из Београда, додељена је једнократна новчана помоћ у износу од 500.000 динара, за изградњу објекта за хидро-рехабилитацију оболелих и базена са лековитом водом, у Бањи Врујци. Удружење је основано 1996. године, као социјално хуманитарна организацијаима у циљу заштите оболелих од мултипл склерозе, има 1.154 члана. За објекат који Удружење гради добијен је плац и сагласност Општине Мионица.
4. Трочланој избегличкој породици из Босне и Херцеговине Миле Шево, додељена је једнократана новчана помоћ у износу од 709.500 динара, за куповину викенд стамбеног објекта у изградњи, од приватног власника у Општини Сопот. Објекат је купљен у циљу да, уз неопходну доградњу и адаптацију, буде породична кућа за стални боравак примаоца донације. Ради се о породици која је избегла из БиХ 1992. године, која годинама живи у Београду у неусловном смештају, без могућности да сопственим средствима обезбеди стални породични дом.
5. Друштву за церебралну и дечију парализу, из Крагујевца, додељена је новчана помоћ у износу од 150.000 динара, на име куповине 150 пригодних новогодишњих пакетића, као поклон за болесну децу поводом предстојеће Нове 2019. године, о којима се Друштво стара. Друштво има више од 200 чланова, од којих већина живи на ивици егзистенције. С обзиром да Друштво није у могућности да од својих средстава купи пригодне новогодишње пакетиће, Управа се обратила Фонду за помоћ. Прихватајући ту молбу, Управа Фонда је имала у виду да се ради о Друштву које обавља изузетну хузманитарну мисију, јер се стара и брине о великом броју болесне деце.
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com