Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

ДИЈАСПОРА ДОПРИНОСИ МОРАЛНОЈ ОБНОВИ ДРУШТВА

Владика бачки Њ. П. Господин ИРИНЕЈ

 

Из беседе на седници Скупштине Фонда дијаспора за матицу, одржаној                          7. септембра 2013. године, у Београду

 Његово Преосвештенство, Владика бачки, г. Иринеј, један од оснивача и члан  Управног одбора Фонда дијаспора за матицу, оценио је да не постоји слична волонтерска организација која, од свог оснивања 1999. године до данас, ради тако савесно и предано, као Фонд дијаспора за матицу. Владика Иринеј је истакао велики значај солидарности коју је српско расејање исказало према својој матици током протеклих деценија, које представљају драматично тежак период наше новије историје. Српско расејање је у време санкција, изолације и НАТО бомбардовања пружало велику хуманитарну помоћ матици у лековима, болничкој опреми, храни и новцу. Прилозима у новцу преко Фонда дијаспоре  изграђени су многи мостови, путеви, школе и домови, порушени током НАТО бомбардовања 1999. године. СПЦ је, такође, добила и добија значајну помоћ из расејања, како преко Фонда, тако и непосредно.

Помоћ српског расејања матици и данас је потребна и она се наставља. Велики део те помоћи служи за трајно збрињавање породица избеглица и расељених лица, укључујући збрињавање породица прогнаника са Косова и Метохије.

Владика Иринеј је одао велико признање Управи Фонда за уложене напоре у циљу повратка главнице блокираних средстава. Истакао је да је у раду Фонда све чисто и транспарентно од почетка до краја. Сматра да враћање поверења нашег расејања у матицу има стратешки значај за будућност нашег народа. То се може постићи већом бригом и ефикасношћу државних органа у решавању питања које људи из расејања покрећу. У том смислу, очекује се веће разумевање државних власти и према захтеву Фонда за враћање преосталих средстава, као и за позитивно решавање других отворених питања. То треба да се учини у име елементарне законитости и хуманизма, јер ти захтеви извиру из бића и морала нашег друштва.

Према ономе шта и како ради,  Фонд дијаспора за матицу даје велики допринос  моралној обнови нашег друштва. Зато овај Фонд треба подржати, а његове оправдане захтеве према држави праведно решити.

У наставку свог излагања, Владика Иринеј је предложио да се Управа Фонда обрати званичним институцијама Владе, Председнику Републике и Председнику Владе, са молбом за враћање свих средстава која припадају Фонду и за решавање свих отворених питања. То би, по његовој оцени, у великој мери, био нови подстицај и надахнуће расејању да помаже матици, да улаже у њен развој и препород. То би вратило веру и самопоуздање у наш народ.

Матица има своју одговорност да помогне расејању у очувању националног идентитета и културног наслеђа. То је начин да се народ одржи, уједини и оствари напредак у будућности. Зато треба наставити са напорима да се садашња неправда према Фонду уклони. Очекује од Председника државе, Владе и других институција да ће имати слуха и разумевања за захтеве и рад Фонда.

Нагласио је да Фонд треба да опстане и да прошири своју активност на све просторе где наш народ живи. Даје пуну подршку изградњи Меморијала српских жртава.

 

Београд, 26. септембар 2013.

 

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com