Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

РАСЕЈАЊЕ ПОМАЖЕ АЛИ ОЧЕКУЈЕ ОДГОВОРНИЈИ ОДНОС МАТИЦЕ
Од септембра прошле године српско расејање је из свог Фонда за матицу уложило више од милион евра за хуманитарне потребе у Србији и Републици Српској. Од тог износа, 750.000 евра је уложено у Србији, а 275.000 евра у Републици Српској. Превасходно, за отклањање последица поплава и клизишта. Расејање ће и даље помагати и улагати у развој матице, али очекује одговорнији и искренији однос државе у решавању свих питања од посебног интереса за дијаспору. Нису довољне декларације, предизборна обећања и папирнате стратегије. Потребни су бар једнаки услови за инвестирање какви се нуде странцима, већа брига за обухват српске деце допунском наставом, враћање средстава блокираних од 2000. од власти ДОС-а.

Ово су само неке од констатација изнетих на управо одржаној Скупштини Фонда дијаспора за матицу у Сава центру, у чијем раду су учествовали представници српског расејања из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Велике Британије, Канаде, Аустралије као и представници из Србије и Републике Српске.

Средствима Фонда дијаспора за матицу у току од године дана изграђена су два нова моста - у Ваљеву и Коцељеви, саниране улице у Кладову, реконструисана болница у Крупњу, четири школе, по једна у Параћину, Осечини, Новом Граду и Шамцу, водовод у Зворнику, обданишта у Параћину и Голупцу. Најзначајнију помоћ добили су грађани Обреновца где је Фонд својим средствима омогућио реконструкцију 22 стамбене зграде. У Општини Лопаре Фонд је реконструисао пет зграда док је 14 домаћинстава Рековца добило помоћ за санирање клизишта.

Учеснике Скупштине поздравили су Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, Млађен Цицовић, директор представништва Републике Српске, Станко Терзић, градоначелник Ваљева, Сретен Јовановић, председник Скупштине Краљева, Саша Пауновић, председник Општине Параћин, Зоран Миленковић, председник Општине Варварин, као и представници општина Крупањ, Кладово, Голубац, Коцељева и Осечина. Сви они су истакли да помоћ Фонда дијаспоре, поред несумњиве материјалне вредности, представља и велику моралну подршку као израз солидарности са народом пострадалих подручја.

Андреја Младеновић је подсетио на велики допринос Фонда у обнови земље, после агресије НАТО пакта. „Након 16 година постојања резултати рада овог Фонда су изузетни, а објекти који су обновљени вашим средствима остају као симбол борбе за слободу и правду.

Посебно бих се захвалио на огромном доприносу приликом санирања последица катастрофалних поплава које су прошле године нанеле велику штету на теритотији града Београда и целе наше земље“, рекао је Младеновић и додао да је помагањем у издавању и штампању појединих дела од посебног значаја Фонд дао велики допринос очувању српског националног, културног и духовног идентитета.

У поднетим извештајима је наведено да Фонд, преко Епархије Косовско-Метохијске, даје сталну месечну помоћ народним кухињама на Косову и Метохији у намирницама у вредности од 100.000 динара. Фонд је обезбедио значајну финансијску помоћ Центру за расељена лица у Брезовици на Косову и Метохији. Запажен је и податак да је Фонд раније саградио ново обданиште у Брњици, код Грачанице, које користи око 100 деце из тог дела Покрајине.

Већина учесника Скупштине изнела је оштре замерке што Фонд као хуманитарна организација са традицијом и великим резултатима не добија адекватну подршку од државних институција. Др Љиљана Вернер, председница Надзорног одбора, из Хановера, истакла је држава уместо да подржи и помогне хуманитарне активности Фонда, смањује добровољно прикупљена средства наплатом пореза по стопи од 15%. Навела је да је Фонд до сада платио преко 15 милиона динара пореза! Износ довољан да се купи бар 15 напуштених сеоских домова за трајно збрињавање избеглица и расељених лица из тзв. центара за колективни смештај! Упоредила је то са односом према неким удружењима која, иако за државу и њене грађане не раде ништа добро, не плаћају порез, у центру Београда добијају бесплатни пословни простор, а из буџета новац грађана за, често, штеточинске активности.

Др Милоје Милићевић, председник Управног одбора Фонда, обновио је апел надлежним државним органима да се Фонду дијаспоре и Фондацији за таленте из математике и техничких наука „Сања Миленковић“ врате значајна невраћена финансијска средства. Изнео је податак да се само Фондацији „Сања Миленковић“ дугује 130.000 евра, без камате за 15 година колико траје блокада. Он је такође подсетио на иницијативу Савета сабора матице и расејања да се у Београду подигне Српски меморијал жртвама геноцида против српског народа и Српски дом.

Учесници Скупштине су замерили што, за разлику од града Београда, Републике Српске и локалне самоуправе, нико из Владе Републике Србије, па чак ни из Министарства спољних послова, које је по закону надлежно за дијаспору, није присуствовао Скупштини.

Према одобреном плану рада Фонд ће наставити са пружањем хуманитарне помоћи, првенствено, најугроженијим породицама избеглица и расељених лица, као и са подршком очувању националног, културног и духовног идентитета српског народа.

 Београд, 28. септембар 2015.
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com