Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Нова књига: МОСТОВИ Расејање – Mатица (III), аутора Живадина Јовановића и Славка Вејиновића.

Београдски форум за свет равноправних објавио је нову, трећу по реду, књигу МОСТОВИ Расејање – Mатица (III), аутора Живадина Јовановића и Славка Вејиновића.

Прву књигу Мостови дијаспора – матица Београдски форум објавио је  2002. године и у њој су на синтетизован начин представљене активности дијаспоре, посебно њено ангажовање на обнови и изградњи објеката порушених током агресије НАТО на СР Југославију 1999. године. У књизи су објављена и основна документа Сабора – Дијаспора 1999. и Дијаспора 2000 – и приказана организованост за остваривање усвојених одлука утврђених задатака.

Другу књигу, под насловом Уједињени за опстанак српства, Београдски форум је објавио 2007. године и њу су читаоци, с разлогом, препознали као „Мостове II”. Ова књига представља изузетно вредан зборник беседа истакнутих српских научника и интелектуалаца, као што су академици Зоран Константиновић, Василије Крестић и Драган Недељковић, владике бачки г. Иринеј и осјечко-пољски и барањски г. Лукијан, проф. Божидар Ковачек, проф. Смиља Аврамов, књижевник Слободан Ракитић, др Милан Булајић и други).

У трећој књизи Мостови дијаспора – матица (III), посебна пажња посвећена је активностима дијаспоре на обнови и изградњи земље и, као посебна студија случаја, представљена је активност дијаспоре у Швајцарској.

У циљу јаснијег и потпунијег сагледавања ове велике активности наше дијаспоре, у књизи су наведени и основни подаци и показатељи, односно разлози због којих је ова плебисцитарна хуманитарна и патриотска активност покренута међу нашим грађанима у свету. О томе се у књизи говори у два поглавља: Српска дијаспора својој матици и  у поглављу Записи, у коме је представљена активност Фонда дијаспора за матицу  у слици и речи.  Такође, у овом делу књиге објављене су и Захвалнице које су Фонду упутили појединци и организације за помоћ коју им је он пружио у протеклом периоду. 

У циљу што бољег разумевања основног проблема који дугорочно оптерећује све нас и нашу земљу и због кога је, уосталом, и дошло до агресије НАТО, у књизи је први пут објављен текст покојног академика Дејана Медаковића, једног од оснивача Фонда и члана Савета Сабора дијаспоре, који је написао непосредно пред смрт (1. јули 2008), насловивши га: Косово, јуче, данас и сутра. 

На крају књиге објављен је Прилог о уништеним и оштећеним објектима током агресије НАТО на СР Југославију и публикован је списак донатора из Швајцарске, под називом Срби из Швајцарске – својој матици. 

У посебном делу књиге објављен је Статут Удружења „Фонд дијаспора за матицу“, који је усаглашен са Законом о удружењима („Службени гласник РС“ број 51/09) и усвојен на Скупштини Фонда у марту 2010. године. Такође, објављен је и састав органа и тела Фонда дијаспора за матицу и Савета Сабора дијаспоре и матице и дат је списак чланова Савета Сабора дијаспоре – оснивача Фонда дијаспоре а за матицу, као и састав Комисије за претходно разматрање молби за помоћ.

Славко Вејиновић

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com