Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Додела новогодишњих дечијих пакетића Друштву за церебралну и дечију парализу из Крагујевца.

Дана 25. децембра 2016. године господин Аћимовић и гопсодин Мирослав Млинар у својству представника Управног одбора фонда ''ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ'', посетили су у Крагујевцу '' ДРУШТВО ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ И ДЕЧИЈУ ПАРАЛИЗУ'' и том приликом најмлађим члановима друштва уручили новогодишње пакетиће. Одлуком Фонда друштву је обезбеђен новац за куповину 100 новогодишњих пакетића. Друштво је основано 1996. године великом заслугом госпође Божидарке Антонијевић, која је дуги низ година, слала многобројне молбе и куцала на небројано многа врата, не одустајући од једне надасве хумане и људске потребе, и сама суочена са свим проблемима и потешкоћама, које је имала као родитељ детета рођеног са церебралном парализом. Седиште друштва прво се налазило у њеном стану, а онда је 2000. године, одлуком Скупштине града Крагујевца, друштво добило на коришћење и своје просторије, у којима данас имају и собу за физикалну терапију, са својим физиотерапеутом, а захваљујући донацијама и све неопходне справе за вежбање.Данас су у могућности да у склопу свога друштва организују свакодневна дружења, разне културне манифестације, спортска такмичења, затим курсеве за стране језике и рада на рачунару, што је у великој мери и родитељима дечице рођене са овом изузетно тешком болешћу, макар мало помогло и олакшало 24-веро часовне обавезе око бриге за своје највољеније, обзиром да највећи број дечице са овом тешком болешћу није способан да се сасмостално креће, а највећи проценат не успе ни до краја свог живота.

Просторије друштва биле су и сувише мале, да би у исто време у њих стала сва деца, која су дошла по своје пакетиће, али су са огромним узбуђењем и искреним осмесима на својим лицима, чекали у реду, да би сели у крило, човека који је и сам отац детета рођеног са истом болешћу, а за ову прилику обученог у костим Деда Мраза и да би добили свој новогодишњи поклон. Неизмерна срећа и речи захвалности, оних којима наше мало значи немерљиво много, за нас из Фонда има огромну вредност, неупоредиво већу од било које материјалне вредности, издвојене за тако нешто, зато нека њихови осмеси буду додатни апел,али и свакодневна обавеза за целокупно друштво и све надлежне институције у нашој земљи и нека ти њихови осмеси не буду мерени само новогодишњим пакетићима, већ оним најосновнијим свакодневним животним потребама, без обзира колико биле мале, или велике.

Дечица као што су мали Михајло, коме је највећа животна жеља, да једног дана дође у Београд и на нашем највећем стадиону гледа своју Црвену Звезду, као што је мали Сава који сваке ноћи сања дан, када ће објавити своју збирку дечијих песама, затим Лука, петогодишње близнакиње Лена и Неда, мали анђео у лику четверогодишње Милице, дете са најлепшим осмехом Димитрије, затим Ива, Јована и многобројна дечица, којима је ово био један од најсрећнијих дана у години, а како су нам рекли неки од њих, можда и у њиховим овоземаљаским животима, сва ова и њима слична деца, широм ове наше Планете, заслужују неупоредиво више, без обзира што они само то од нас не траже, јер људскост у нама од нас то захтева.

Наш Фонд и путем овог саопштења, свима њима упућује неизмерну захвалност.

Хвала нашим домаћинима, који су нас дочекали као драге и миле пријатеље, хвала девојчиви Нени која се са писменом молбом обратила не само нашем Фонду, већ и на стотину других адреса, без обзира на то што се нико није удостојио чак ни да јој на њих одговори. Велико хвала дугујем фудбалерки Женског фудбалског клуба Црвена Звезда и решрезентативки Србије, Јовани Стојановић, која је одвојила своје време, да би са представницима нашег Фонда поделила новогодишње пакетиће и својим присуством додатно обрадовала не само малог Михајла, већ и сву осталу дечицу. Хвала и господину Зорану Петровићу, неуморном спортском раднику из Крагујевца, чија нам је помоћ билаод драгоцене користи.

Београд, 28.12.2016

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com