Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

ПРЕДСТАВНИЦИ ФОНДА ДИЈАСПОРЕ КОД СЛАВКЕ ДРАШКОВИЋ

Директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Славка Драшковић, примила је Живадина Јовановића, извршног директора и Драгомира Вучићевића, секретара Фонда дијаспора за матицу. Представници Фонда уручили су писану поруку доктора инжењера Милоја Милићевића, председника Управног одбора фонда дијаспора за матицу, из Берлина.У разговорима су позитивно оцењени резултати рада Фонда у решавању хуманитарних проблема у Србији и јачању поверења између матице и дијаспоре. Истакнут је значај доприноса Фонда санацији последица земљотреса у Краљеву (150.000,00 евра), изградњи дечјег обданишта у Брњици код Грачанице , на Косову и Метохији (70.000,00 евра), реконструкцији Опште болнице у Аранђеловцу (100.000,00 евра), као и трајном збрињавању породица избеглица и расељених лица са троје или више малолетне деце.

Изражена је обострана спремност на сарадњу у отклањању свих препрека за свестрано јачање односа и сарадње матице и дијаспоре. Током разговора изнете су идеје како се дијаспора може конкретним мерама охрабривати да инвенстира у развој малих и средњих предузећа. Притом, треба користити позитивна искуства других земаља које имају велику дијаспору, као што су Пољска, Грчка, Ирска, Израел и друге.

Представници Фонда су изразили очекивање да се ефикасније решавају питања која је Управа покренула током мандата претходних влада, а која до сада нису решена. Таква су питања враћање блокираних средстава Фонда за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић“ (235.881,19 евра), враћање средстава Фонда дијаспора за матицу која су неовлашћено утрошили поједини представници власти, накнада судских трошкова у поступцима које је Управа Фонда водила ради враћања средстава блокираних од 2000. до 2008. године, исплата камате за време блокаде средстава Фонда.

Било је речи и о сарадњи у конципирању конкретних мера за подстицање враћања младих стручњака из иностранства, као и о потреби гарантовања  запошљавања одличних студената у Србији, који дипломирају са просечном оценом изнад девет.

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com