Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Шта смо урадили

Мост преко Западне Мораве код Крушевца (село Јасика) порушен бомбардовањем НАТО авијације 15. априла 1999.  Реконструкцију је финансирао Фонд дијаспоре за матицу средствима која су обезбедили Срби из Немачке (око 300.000 DM). Мост свечано пуштен у саобраћај 14. октобра 1999.

Мост преко Дунава код Новог Сада „Варадинска дуга“ уништен бомбама НАТО 1. априла 1999. Фонд дијаспоре за матицу на основу уговора са Дирекцијом за обнову и изградњу земље, финансирао је увоз челичне конструкције за овај мост својим учешћем од милион DM.  Нови мост је пуштен у саобраћај 6. октобра 2000.

 

Мост на Великој Морави код Варварина уништен бомбардовањем НАТО авиације 30. маја 1999. године, на Свету Тројицу када се у граду одржавао традиционални сабор. На мосту је погинуло дванаесторо људи међу којима и 16-тогодишња Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије у Београду, вишеструки победник на међународним такмичењима младих математичара. Нови мост је саграђен средствима Фонда дијаспоре за матицу која су обезбедили Срби из Швајцарске (два милиона Sfr) о чему трајно сведочи и бронзана плоча уграђена у конструкцију моста. Нови мост је пуштен у саобраћај 29. новембра 1999. Средствима Фонда је реконструисан и оштећени хотел „Плажа“ недалеко од моста, као и споменик погинулима.

14. октобар 1999:  Пуштање у саобраћај моста преко Западне Мораве код Крушевца саграђеног средствима Фонда дијаспоре за матицу која су приложили Срби из Немачке
Средствима Фонда дијаспоре ѕа матицу финансирана је изградња, или реконструкција преко 100 километара путева у Поморављу и Шумадији. Радове су по некомерцијалним условима изводиле инжењерисјске јединице Војске, уз покривање најнужнијих трошкова. На слици: обилазак градилишта путева у општини Деспотовац, август 2000.
Милутин Мркоњић, директор Дирекције за обнову и изградњу, члан Савета Сабора матице и дијаспоре, у обиласку градилишта
Споменик погинулима у Варварину
 
 
 
 
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com