Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
Саопштење са 10. седнице управе

ФОНД ДИЈАСПОРЕ ТРАЈНА ИНСТИТУЦИЈА СРПСКОГ НАРОДА

У суботу, 25. октобра 2008. у здању Министарства за дијаспору у Београду одржана је 10. седница органа управљања Фонда фдијаспоре за матицу којој је присуствовало око 50 чланова Савета Сабора, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матицу и позваних гостију.

Извештај о раду Управе Фонда у периоду између 9. и 10. седнице органа Фонда поднео је Др инж. Милоје Милићевић (Берлин), председник Управног одбора Фонда, а предлог Плана рада за 2009. Живадин Јовановић, заменик председника. Оба документа су једногласно одобрена и усвојена.

Један од најважнијих закључака учесника седнице јесте да је Фонд дијаспоре за матицу трајна невладина институција целокупног српског народа настала 1999. године на идеји солидарности у одбрани од агресије НАТО пакта на Србију (СРЈ), обнови земље и решавања најтежих хуманитарних проблема у Европи и да као таква треба да надживи садашње време. Постојаност Фонда као институције обезбеђиваће се усклађивањем одлива и прилива средстава Фонда, а учешће у управљању биће пропорцинално доприносу у стварању средстава Фонда.

У име Владе и Министарства за дијаспору учеснике је поздравио државни секретар Министарства Миодраг Јакшић. Међу гостима је био и Владика осечко-пољски и барањски господин Лукијан.

Ово је прва седница органа управљања Фондом након што је Влада Србије 29. септембра 2008. године вратила Фонду динарску противвредност од око три милиона Евра блокираних пре осам година.

Пре седнице чланови органа управљања Фонда су се састали у здању Вукове задужбине да одају пошту преминулом академику Дејану Медаковићу, бившем председнику САНУ и председнику Вукове задужбине, једном од покретача иинцијативе и оснивача Фонда и члану Савета Сабора матице и дијаспоре. На комеморацији су говорили професор Миодраг Матицки, председник Управног одбора Скупштине Вукове задужбине, а у име дијаспоре Др Инж. Милоје Милићевић (Берлин). Истакнуте су велике заслуге пок. академика Дејана Медаковића за афирмисање тековина српске културе и духовности у свету, заштиту српског језика од деградације и изучавање положаја Срба у Европи и свету.

Потврђене одлуке да Фонд са 100.000 евра помогне решавање проблема деце на Косову и Метохији, са 100.000 евра збрињавање најугроженијих расељених Срба из ове српске Покрајине и са 10.000 евра завршетак храма Христовог рождества у Мојковцу саграђеног у спомен ратника погинулих у Мојковачкој бици.

Одлучено је да се Влади Србије предложе заједничка улагања у решавасњу проблема Срба на Косову и Метохији по принципу Влада 2: Фонд 1 део, да би се обезбедило брже решавање проблема и јачање солидарности. Уколико Влада подржи овакав приступ о сваком конкретном заједничком улагању закључивали би се посебни уговори Фонда и надлежних ресора Владе. Притом би се најстрожије поштовала воља чланова (дародаваца) Фонда да се решавају најхитнији и најтежи хуманитарни проблеми и да се, по правилу, улаже у трајне објекте (зграде и имања за расељена лица из избегличких кампова, школе, обданишта, амбуланте на Косову и Метохији за децу и сл.).

Након извршења поменутих одлука, преостала средства Фонда се орочавају на шест месеци уз најсигурније и најповљније услове што се тиче прилива (камате).

Највише представника дијаспоре на седници било је из Швајцарске који су и у акцји сакупљања прилога за Фонд током 1999. и 2000. били најуспшешнији сакупивши близу четири милиона франака. После информације представнице из Аустрије да деца у Витини немају основну храну, на иницијативу представника Срба из Швајцарске за столом  сакупљено је око 1.000 евра, што ће, као прва помоћ у храни за Витину, бити предато СПЦ.

У раду седнице учествовали су, чланови органа управљања  и представници Срба из Немачке, Велике Британије, Шведске, Аустрије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Француске, Јужне Африке, Аустралије, Јапана, Јужне Африке, Италије и других земаља.

Учесници седнице су поздравили одлуку Владе премијера Мирка Цветковића да се Фонду призна континуитет рада и да се врати динарска противвредност главнице девизних средстава која су до недавно била блокирана. Изражено је једнодушно очекивање да  таква одлука треба да буде весник бољих односа матице и расејања које треба да карактерише стварно а не вербално уважавање дијаспоре, поштовање њене суштинске улоге и доприноса обнови, уизградњи и економском опоравку земље, како у прошлости, тако још више данас. Очекује се да, уз помоћ Владе, у конструктивном духу буду решена и преостала нерешена питања као што су враћање средстава Фонда која се још увек налазе на специјалном рачуну Министарства за иностране послове код Народне Банке Србије (око 90.000 евра), средства која су била у депозиту у Амбасади Србије у Бечу (преко 50.000 евра), судске таксе и адвокатски трошкови (око 15.000 евра), обезбеђивање простора за седиште Фонда у Београду и друга.

Указано је да дијаспора својим дознакама данас убризгава између 3 и 4 милијарде долара годишње у привредни и социјални крвоток Србије и да то суштински смањује великог проблеме платног дефицита земље, олакшава социјалне тензије и привредни опморавак. По оцени више учесника у расправи Влада би решавањем легитимних захтева и очекивања дијаспоре, као и ефикасним решавањем преосталих питања везаних за Фонд обезбедила још већи девизни прилив, веће инвестиције и повратак српских стручњака из иностранства.  На такав правац размишљања упућује и финансијско-економска криза у свету која ће отежати економски положај и развој Србије као што је већ отежала ситуацију у суседним и готово свим европским земљама.

Изражена је забринутост због кршења основних људских права делова српског народа у бившим југословенским републикама и упућен апел Влади Србије да реагује на случајеве кршења тих права и води активну политику заштите људских права свих Срба изван Србије у складу са  европским стандардима.

Pредставник Срба из Црне Горе Миодраг Јовановић упознао је присутне о драматичном стању здравља лидера Српске народне странке Андрије Мандића. Учесници седнице међу којима и представници Срба из свих делова света изразили су своје разумевање за протест Андрије Мандића као високо моралног човека и одговорног политичара и замолили га да што пре прекине штрајк глађу, да спаси свој живот а да оправдану борбу за своја политичка, национална и људска уверења и легитимне циљеве Срба и Црногораца настави политичким путем до успеха.

Закључено је да Савет Сабора и Фонд дијаспоре ускоро успоставе свој сајт на Интернету преко којег ће и матица и расејање пратити рад ових институција дајући допринос својим предлозима и иницијативама.

 

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com