Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ ЂАЦИМА СА КOСОВА И МЕТОХИЈЕ

У препуној дворани Дечјег културног центра у Београду подељене су светосавске награде за 225-оро ученика основних и средњих школа који са својим породицама живе у центрима за колективни смештај прогнаних са Косова и Метохије. Фонд за награде у износу од 900.000,00 динара обезбедио је Фонд дијаспора за матицу. Сваки ђак је добио по једну књигу „Данице за младе“ која, поред осталог, садржи и граматику српског језика, као и по 3.000,00 динара у готовом. У културно-уметничком програму учествовали су уметници са Косова и Метохије и из Београда, међу којима је био и реномирани песник Љубивоје Ршумовић.

У присуству родитеља, представника државних институција, Српске православне цркве и више хуманитарних органиѕација награде су урчили представнице Жена са Косова и Метохије и Станислав Гашпаровски, члан управе Фонда дијаспора за матицу.

Присутне је поздравио Живадин Јовановић, директор Фонда. Он је, поред осталог, рекао:

„Ово је друга година за редом откако Фонд дијаспора за матицу, у сарадњи са Удружењем жена са Косова и Метохије, уручује Свдетосавске награде ђацима и студентима из породица прогнаника са Косова и Метохије који, дуже од једне деценије, живе у тзв. центрима за колективни смештај. Прошле године светосавске награде су добила 42 студента, данас ту награду прима 225-оро ђака средњих и основних школа. Овогодишња Светосавска награда састоји се од књига „Даница за младе“ и Граматике српског језика, у издању Вукове задужбине и од 3.000 динара у готовом, за сваког ђака.

Ова награда има симболички значај јер све нас и све око нас, поводом школске славе Светог Саве, подсећа да међу нама, у изузетно тешким, готово суровим, условима, живе, расту и школују се хиљаде деце породица које су терором  протеране са својих огњишта на Косову и Метохији. Ово је гест охрабрења и признања  родитељима за истрајност и херојство у савладавању великих тешкоћа и препрека у борби за будућност њихове деце. Ово је подсећање да и други - цивилно друштво, појединци и држава треба више да ураде за добробит ове деце и њихових породица. Тзв. центри за колективни смештај деце и њихових породица, на почетку 21. века, представљају  велику опомену, показатељ стања, одговорности и морала у друштву. Ти центри су повод за размишљање о многим питањима од тога шта чине тзв. међународна заједница и власти за пружање једнаких шанси свим грађанима, укључујући прогнанике, до тога зашто се ћути о једнаким правима свих на слободан, безбедан и достојанствен повратак на њихова огњишта.

Дозволите да подсетим да Фонд дијаспора за матицу више од једне деценије пружа значајну хуманитарну помоћ онима којима је најпотребнија. Од многих пројеката финансираних средствима Фонда дијаспора за матицу, да поменемо да је прошлог месеца почело да ради ново Дечје обданиште „Ђурђевак“ у Брњаку, код Грачанице, које похађа око 100 деце. Обданиште, у чију је изградњу уложено 14 милиона динара, заједнички су финансирали Фонд дијаспора за матицу и Министарство за Косово и Метохију. У обнову домова пострадлих од земљотреса у Краљеву Фонд је уложио 15 милиона динара, или око 150.000 евра.

Фонд ће и у будуће, у сарадњи са другим организацијама и државним институцијама, чинити све што може да, макар у скромној мери, олакша тежину хуманитарних проблема у Србији“.

26. јануар 2012.
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com