Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

10 милиона српског расејања Општини Ваљево

У оквиру пружања помоћи општинама у Србији и Републици Српској за отклањање последица прошлогодишњих поплава, удружење “Фонд дијаспора за матицу” доделило је 10 милиона динара Општини Ваљево. Ова донација је намењена за изградњу моста преко реке Обнице, у селу Причевић, који је уништен у мајским поплавама 2014. године. Уговор о донацији потписали су: Станко Терзић, градоначелник Ваљева и Живадин Јовановић, директор Фонда.

Градоначелник Терзић је изразио захвалност Управи Фонда дијаспора за матицу на несебичној и драгоценој помоћи која представља највећу донацију Ваљеву од прошлогодишњих поплава до данас. Указао је на велики значај изградње моста на реци Обници, у селу Причевић, који ће много значити том насељу са 62 домаћинства, са преко 200 становника. Урађен је пројекат за мост,  добијена је грађевинска дозвола, а убрзо ће бити расписан тендер, након чега ће почети и његова изградња. Планирано је да мост дужине 20, а ширине 4м, буде завршен до јуна месеца о.г.

Директор Фонда, Живадин Јовановић је, у својој изјави, поред осталог истакао: “Ово је знак да и у тешким временима солидарност у српском народу опстаје и јача.  Дијаспора помаже да се ублаже последице поплава, не само да се отклоне последице поплава, него да се решавају и други хуманитарни проблеми. Фонд је највећи појединачни донатор у Републици Србији и Републици Српској у отклањању последица елементарних непогода. За те намене, Фонд је у току прошле и ове године, издвојио укупно 1.125.000 евра.

Говорећи о активности Фонда у обнови земље после бомбардовања од стране НАТО пакта 1999.године, Живадин Јовановић је нагласио да је Фонд: ”Реконструисао мост Варадинска дуга преко Дунава, код Новог Сада, изградио мост преко Велике Мораве у Варварину, два моста преко Западне Мораве. Фонд је помогао реконструкцију 100 км путева у Шумадији и Поморављу, омогућио поправку школа, болница, обданишта и других институција од општег друштвеног значаја, које су биле оштећене. Изразио је уверење да ће та активност Фонда, као трајне хуманитарне институције српског народа, наставити да делује и убудуће на корист народа Србије.»

Након потписивања уговора, гости су у пратњи градоначелника Терзића, обишли насеље Причевић. У разговору са мештанима овог села, уверили су се колико им је мост битан, нарочито што у овом селу живи доста младих људи. Мештанима је приказан план моста, који ће бити дуг 20, а широк 4,5 метара. Процењена вредност радова је 9.250.000, а преостала средства ће бити искоришћена за санирање приступне саобраћајнице.

Потписивању Уговора су присуствовали: Слободан Аћимовић, члан Управе Фонда, који је заменик директора Републичког фонда здравственог осигурања и председник Фонда за дошколовавање младих пољопопривредника „Борка Вучић“, Драгутин Брчин, бивши савезни секретар за информисање, Невена Ергић, административни секретар Фонда.

Београд, 11.03.2015.     
 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com