Home     
     

  DIASPORA FUND FOR SERBIA
 

Закључци 10. седнице управе

Закључци 10. заједничке седнице Савета Сабора матице и дијаспоре, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матицу одржане 25. 10.2008. у Београду:

 

Десета заједничка седница Савета Сабора матице и дијаспоре, Управног и Надзорног одбора Фонда дијаспоре за матицу одржана 25. октобра 2008. године у здању Министарства за дијаспору у Београду прва је седница органа управљања Фонда која се одржава након што је Влада Републике Србије 29. септембра 2008. године вратила Фонду динарску противвредност главнице девизних средстава од око три милиона евра која су била блокирана од 2000. године.

Одобрено је депоновање укупне динарске противвредности средстава добијених од Владе у банкци по уговору уз девизну клаузулу која обезбеђује да се вредност динарских средстава не смањује услед инфлације.

Учесници седнице су поздравили одлуку Владе Републике Србије од 24. јула 2008. године којом је укинуто решење Савезне владе СРЈ од 10. априла 2002. године о брисању Фонда дијаспоре за матицу. Тиме је успостављен континуитет Фонда дијаспоре за матицу као невладиног хуманитарног удружења грађана од његовог оснивања 1999. године до данас.

Изражено очекивање да ће се у конструктивном духу решити и преостала питања, а у првом реду, да ће се Фонд обештетити за камату, да ће се вратити средстава чији је власник Фонд а која се налазе на посебном рачуну Министарства за иностране послове код Народне банке Србије (89.951.04 евра), депозит у Амбасади Србије у Бечу (50,000,00 евра), судске таксе и трошкови адвоката (16.000,00 евра), као и да се обезбеде просторије и услови за рад Фонда.

 

            Апел Србима из САД, Канаде и Аустралије да помогну Фонд

Учесници седнице су јединствени у томе да је Фонд дијаспоре за матицу трајна невладина институција српског народа створена 1999. године током агресије НАТО на Србију (СРЈ) чији су циљеви решавање хуманитарних проблема преко обнове и развоја отаџбине. Отуда је обнављање и јачање финансијске основе Фонда један од трајних и најважнијих задатака и интереса отаџбине и расејања.

Констатовано је да су средства Фонда обезбедили, пре свих, припадници српског народа и њихови инострани пријатељи из Европе (преко 90%), највише из Швајцарске, Немачке, Аустрије, Русије и Француске.

Упућен је апел Србима у Европи да и у будућности помажу Фонд онако како су га здушно прихватили и досад помагали, а Србима у прекоморским земљама, пре свега, у САД, Канади и Аустралији да, у складу са својим могућностима, значајније допринесу увећавању средстава Фонда, јер су хуманитарни проблеми  у Отаџбини које Фонд настоји да смањи и даље највеће у Европи.

Закључено је да удео стварању средстава Фонда представља основу за удео у управљању Фондом.   

Одато је признање свим члановима Фонда, пријатељима и добротворима, из расејања и матице, који су имали поверења у органе управљања и њихове представнике, веровали у исправност борбе за континуитет и повраћај узурпираних средства Фонда и који су својим радом допринели да се тај циљ оствари. Такође је одато признање новинарима и медијима који су објективно извештавали и подржавали напоре управе да се заштити имовина и углед Фонда и његових легитимних представника.

Одобрава се укупан рад и конкретни кораци Председника и Заменика председника Управног одбора, односно, копредседника Савета Сабора матице и дијаспоре, у периоду од 9. до 10. заједничке седнице органа управљања Фонда дијаспоре за матицу.

Одобрава се и усваја Извештај о раду који је подено председник Управног одбора Фонда дијаспоре за матицу Др инж. Милоје Ж. Милићевић (Берлин) и начела и план рада за 2009. годину који је предложио Живадин Јовановић, заменик председника Управног одбора Фонда. Текстови ових докумената чине саставни део ових закључака.

 

                        200.000,00 евра Србима на Косову и Метохији

После осмогодишње блокаде и успешне борбе за заштиту имовине Фонда створени су услови да Фонд и његови органи могу да наставе са својим хуманитарним радом у складу са важећоим Статутом, законима и вољом својих чланова – донатора. У свом раду Фонд ће се оријентисати на заједничка улагања са владиним и другим националним институцијама како би се нагомилани проблеми и последице агресије НАТО-а брже решавали и како би заједничким радом јачала солидарност између отаџбине и расејања. Приоритет ће имати објекти трајне вредности (куће за избеглице и расељена лица, школе, обданишта).

Налаже се овлашћеним представницима Фонда да, у складу са Статутом, изврше раније донете одлуке које нису извршене због блокаде средстава, и то:

  • 1. Да се на терет средстава Фонда исплати динарска противвредност од 100.000,00 (сто хиљада) евра, као учешће Фонда, у решавању проблема деце на Косову и Метохији.
  • 2 .Да се на терет средстава Фонда исплати динарска противвредност од 100.000,00 (сто хиљада) евра, као учешће Фонда за куповину напуштених сеоских имања ради збрињавања расељених лица са Косова и Метохије. Предност треба да имају породице са више деце из колективних смештаја

Одлуке под 1. и 2. извршити преко заједничких улагања са надлежним институцијама Владе Србије по пропорцији учешћа у укупној вредности  појединачног пројекта 2 (Влада): 1 (Фонд), што треба да буде предмет уговора између надлежне владине институције и Фонда.

  • 3. Исплатити на терет средстава Фонда 10.000,00 (десет хиљада) евра као учешће Фонда у завршавању изградње храма Христовог рождества у Мојковцу у спомен палим борцима Мојковачке битке, трансфером. Тиме се извршава одлука Управног одбора Фонда донета 2002. године која није спроведена због блокаде средстава Фонда.

Средства Фонда орочити на рок од шест месеци под најсигурнијим и најповољнијим условима.

Учесници седнице су изразили забринутост због дискриминације и сталног кршења основних људских права припадника Српског народа у бившим југословенским републикама. Упутили су апел Влади Републике Србије да на одговарајући начин реагује у таквим случајевима и да у целини води активну политику заштите делова српског народа и његових припадника где год се нашлазили изван граница Србије, јер је и то доказ европским стандардима и институцијама.

Изражена је дубока забринутост због драматичног погоршања здравља председника Српске народне странке у Црној Гори господина Андрије Мандића који већ две недеље штрајкује глађу захтевајући референдум поводом срамне одлуке руководства Црне Горе о признању лажне државе Косово. Андрији Мандићу упућен је телеграм подршке и солидарности са његовим исправним циљевима, али и молба да одмах прекине штрајк гладју, сачува здравље а борбу за исправне циљеве настави другим политичким средствима до успеха.

 

                     Да се не заборави – 10 година од агресије НАТО

Упућрен је апел Влади и државном врху Србије да се достојанствено обележи 10. годишњица агресије НАТО ппакта на Србију СРЈ, да обележавање добије национални и државни карактер. Учесници седнице сматрају да обележавање под слоганом „да се не заборави“ треба да почне у марту и да траје све до јуна 2009. године када је агресија окончана. То је дуг према многобројним жртвама, како оним пострадалим или рњеним од бомби тако и оним који су жртве одложеног дејства тровања, или зраћења осиромашеног уранијума. Позвана су удружења и клубови, културне и духовне организације Срба у расејању да направе планове обележавања ове годишњице.

Истакнут је значај медијског представљања улоге, достигнућа и планова Фонда. Позвани су чланови, донатори и пријатељи Фонда, посебно они који раде у медијима или су им медији приступачни, да шире истину, и доприносе јачању подршке Фонду као трајној и снажној невладиној хуманитарној институцији српског народа. Указано је на значај књига Београдског форума у којима су садржана сва важнија документа Фонда, интегрални текст важећег Статута, састав органа, преглед донација по земљама, преглед свих улагања 1999-2000. и  друга („Мостови – дијаспора матица“, 2002. и „Уједињени за опстанак српства“, 2007, beoforum@gmail.com).

 

                   „Вуков институт“ - за ширење српске културе

Изражена је забринутост од тенденције слабљења интересовања младих из расејања за матицу и подвучена дужност свих институција матице, посебно у области културе, образовања, и медија да делују плански и усклађено како би код младих  Срба у расејању развијали солидарност и патриотска осећања према матици.

Обновљен је предлог усвојен на Трећем сабору матице и дијаспоре (03.08.2003.) да Србија у свим већим и утицајнијим земљама, поред амбасада, отвори Институт „Вук Стефановић Караџић“ („Вуков институт“) са задатком да шири и афирмише српску културу, науку и идентитет, како то за Немачку чини „Гете институт“, за Шпанију „Сервантес институт“, за Велику Британију „Британски савет“. „Вуков институт“ би могао бити везан за Вукову задужбину која деценијама успешно ради у Београду и која би у том случају, уз помоћ и подршку државе, проширила своју делатност.

Обновљена је иницијатива да се у Београду изгради Српски меморијал у спомен жртвама свих ослободилачких ратова. Меморијал би уједно био стециште документације о страдањима српског народа кроз векове и место за научна истраживања узрока и последица тих страдања. Упућен је апел Влади Србије да предложи усвајање закона о подизању Српског меморијала и обезбеди локацију.

 

 

Београд

Берлин

Швајцарска

Штутгарт

Торонто

Лондон
   
Постаните члан, добротвор или велики добротвоор Фонда дијаспоре за матицу
 
 

 


  │AktuelnostiKontaktGalerijaStampaj stranu

Fond  dijaspora za maticu , Beograd, Sremska 6/4 ,  Srbija, ; Tel. +381 11 3283 778; mail: fonddijaspora@gmail.com